CAD-konstruktion

CAD (Computer Aided Design) är det som har ersatt alla manuella ritbord sedan länge, det som ger störst fördelar är 3D CAD. Till skillnad från 2D CAD får du ett fysiskt objekt som går att rotera och funktionsprova redan på konstruktionsstadiet, vilket leder till kortare ledtider och mindre fel senare i tillverkningen.

Om vi pratar tillverkning så kan du med hjälp av CAD koppla in en CAM-modul (Computer Aided Manufacturing) vilket ger möjlighet att göra styrprogram till diverse bearbetningsmaskiner och modellen (CAD filen) används som tillverkningsunderlag. Behovet av ritningar minskar och ändringar i modellen kan snabbt generera ny kod till maskinerna för tillverkning av den nya idén. Det behövs dock fortfarande ritningar, mått, form. Och lägestoleranser måste kommuniceras till verkstaden på något vis, CAD saknar fortfarande detta i stor utsträckning.

På Emaus har vi Solid Works som nav inom konstruktionsarbetet, och som CAM-modul använder vi HSM Works för att generera styrkoder till maskinerna. Detta brukar i folkmun kallas NC-kod till CNC-maskiner, (Numerical Control) och (Computer Numerical Control) – kärt barn har många namn.

Alla CAD-program har sin egen standard och sitt eget filformat. IGS och STP är de största neutralformaten inom 3D CAD, och inom 2D CAD är det DXF och DWG. Fördelarna med dessa filformat är att alla CAD-program kan hantera dessa vid import och exportfunktionen, vilket gör det lättare för olika CAD system att förstå varandra.

Att använda ett ”originalformat” ger så klart fördelar, man då måste både version och program vara exakt samma hos kund och leverantör.

Därför har vi valt att använda STEP (STP) som önskemål när vi får CAD-filer (modeller) från kunder.


Aktuellt

  • 2019-02-14
    Vi har flyttat verksamheten till nya lokaler på Saltängsvägen 18 under Mars-April månad .Nu är flytten klar och vi önskar både nya och gamla...
  • 2013-07-09
    ÖPPETTIDER Mån – Fre  07:30 – 16:30